NOW 3.0; de belangrijkste wijzigingen voor werkgevers op een rij

sanne_quint_hr_expert_now_3.png

Het kabinet verlengt de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) per 1 oktober 2020 tot 1 juli 2021. Vanaf 16 november 2020 is het mogelijk om een aanvraag bij het UWV te doen voor de NOW 3.0 . Daarbij kan de werkgever met terugwerkende kracht een aanvraag indienen voor het eerste tijdvak (1 oktober 2020 tot en met 31 december 2020). Het doel van de regeling blijft ook in de NOW 3.0 het ondersteunen van bedrijven en zorgen voor baanbehoud van zoveel mogelijk werknemers. In dit artikel zet ik de 4 belangrijkste wijzigingen voor werkgevers nogmaals op een rij.

Wijziging 1

Het percentage omzetdaling om in aanmerking te komen voor de NOW regeling gaat omhoog. In het eerste tijdvak van 1 oktober 2020 tot 1 januari 2021 komen bedrijven met een omzetdaling van ten minste 20% in aanmerking voor steun. Vanaf januari 2021 moet er sprake zijn van een omzetdaling van ten minste 30%.

Wijziging 2

Het percentage vergoeding voor de loonkosten wordt afgebouwd t.o.v. de NOW 2.0. Eerder was dit vergoedingspercentage 90%. Dit wordt per tijdvak van drie maanden afgebouwd van 80%, naar 70%, naar 60%. Belangrijk is dat 10% van de NOW subsidie gebruikt moet worden voor scholing van de werknemer.

Wijziging 3 

Het maximaal te vergoeden loon per werknemer zal in het derde tijdvak (april, mei, juni 2021) worden verlaagd naar maximaal één keer het maximumdagloon. Dit is ook een wijziging tov de NOW 2.0.

Wijziging 4

Tegenover het afbouwen van de vergoeding bestaat de mogelijkheid om de loonsom geleidelijk te laten dalen met 10%, 15% en 20% zonder dat dit van de subsidie wordt afgehaald. Dit betekent dat je nu wel keuzes kunt maken als werkgever om contracten niet te verlengen zonder dat dit invloed heeft op de hoogte van je NOW subsidie.

Afsluitend

Het zijn roerige tijden voor werkgevers en ondernemers. Ook gedurende deze onvoorspelbare tijd denken wij graag met je mee over wat er mogelijk is voor jouw als werkgever. Heb jij als werkgever vragen over de NOW aanvraag? Neem dan gerust contact met ons

Bronnen

Rijksoverheid - NOW 3.0

10 tips voor het voeren van een lastig gesprek

Heb je te maken met een medewerker die bijna een jaar ziek is?