Hoe gaat jouw organisatie om met het vernieuwde partnerverlof?

Vanaf 1 juli 2020 is de Wet Invoering Extra Geboorteverlof van kracht. Vanaf dat moment kunnen partners in Nederland tot vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen voor 70% van hun salaris, bovenop de eerder ingevoerde uitbreiding naar 5 dagen. Dit verlof wordt betaald door de werkgever (ten minste 70% van het maximale dagloon). De werkgever krijgt dit op haar beurt vergoed van het UWV.

Uit onderzoek is gebleken dat niet alleen het bekend maken van deze nieuwe verlof rechten onder medewerkers werkt. Veelal is er nog een belemmering voor de partner/vader om daadwerkelijk gebruik te maken van dit verlof. Naar mijn idee ligt er hier ook voor organisaties zelf een taak om dit vernieuwde verlof tot een succes te maken. HR kan hier een rol in vervullen en helpen met het creëren van draagvlak binnen de volledige organisatie. Een tijd geleden sprak ik met Ilze Smit van Rutgers over dit vernieuwde verlof, wat dit betekent voor werknemers en werkgevers en wat er nodig is van onder andere HR om dit tot een succes te maken. In dit artikel deel ik praktische tips voor werknemers en werkgevers.

Hoe voer je als organisatie het vernieuwde verlof succesvol in? Women INC. publiceerde een whitepaper waarin strategieën staan omschreven voor het succesvol implementeren van vaderschapsverlof.

Bron: https://www.womeninc.nl/Uploaded_files/Zelf/pow-whitepaper-2.1f5d34.pdf

Kijkende naar deze strategiestappen is naar mijn idee een belangrijk maar goed te implementeren punt; het goede voorbeeld geven als leidinggevende. Hoe mooi zou het zijn als ook het management team en de CEO gebruik maken van dit verlof wanneer de situatie zich aandient, waardoor medewerkers zich aangemoedigd voelen dit zelf ook te doen. Veel organisaties welke staan voor goed werkgeverschap en een family friendly bedrijfscultuur hebben al aangegeven 100% van dit verlof te willen vergoeden. Vraag die veel MKB organisaties dan stellen is, hoe haal ik hier als organisatie dan een voordeel uit, hoe ga ik om met eventuele extra kosten en wat zijn de voordelen voor mij als werkgever?

Zijn er voordelen voor werkgevers?

partner_verlof_voordeel.png

WomenInc zegt hierover “Het zorgt voor het behoud van werknemers, bevordert prestaties, de motivatie en de productiviteit, en vermindert het ziekteverzuim, uitstroom en de kosten voor training en vervanging van personeel”. Natuurlijk moet je als (MKB) bedrijf deze kosten kunnen dragen, maar denk ook aan de langer termijn voordelen en kostenbesparing die je maakt door een medewerker te steunen in deze relatief korte periode. Daarnaast krijg je 70% vergoed van het UWV gedurende de 5 weken. Je kunt er dan zelf als goed werkgever voor kiezen om de overige 30% te vergoeden. Dit maakt de drempel om van het verlof gebruik te maken waarschijnlijk lager voor jouw medewerkers.

Naast het voordeel gericht op de gezondheid van je werknemers, zorgt het stimuleren van dit verlof voor loyaliteit van je medewerkers wat ze weer meer ambassadeur maakt van je organisatie. Een belangrijk voordeel voor jou als werkgever in een steeds krapper wordende arbeidsmarkt, waarin talent kritisch kijkt waar te willen werken.

Na de implementatie. Ben je er dan als werkgever door het opnemen van deze verlofregeling actief te stimuleren? Naar mijn idee gaat dit nog iets verder. Dit doe je naar mijn idee door het creëren van een bedrijfscultuur waarbij je naast het stimuleren van deze verlofregeling actief monitort hoe de werk privé balans is voor jouw medewerkers binnen het prille gezinsleven. In het rapport van WomenInc mooi omschreven als "family friendly".

Heeft jouw organisatie hulp nodig bij het implementeren van het nieuwe vaderschapsverlof, het creëren van een family friendly bedrijfscultuur, of andere vragen aangaande de rechten van jouw medewerkers binnen het MKB? Neem gerust contact op met Doreen van der Pols of mij via www.hrexpertbureau.nl/contact

Bronnen:

Ongewenst verloop in de toekomst voorkomen? Het belang van een goed uitdiensttredingsgesprek.

Regionale Salarisdagen