Thema's om te bespreken bij het nieuwe beoordelen

sanne_quint_bespreken.jpg

In een brainstorm met een groep medewerkers deze week bespraken Doreen van der Pols en ik welke thema's en vragen de medewerkers graag terug zien komen in de gesprekscyclus. Zoals al vaker genoemd zijn wij groot voorstander van de continue dialoog. Hoe vul je deze dialoog in wanneer je op frequente basis in gesprek gaat? Dit verschilt per organisatie, maar we zien zeker enige overlap in gewenste thema's welke besproken kunnen worden. In dit artikel geven we tips over de invulling van dit gesprek, handig voor zowel werkgever als werknemer.

Geen werkoverleg

De passie van leidinggevende voor het vak en de medewerker die hier graag over in gesprek gaat zijn de grootste valkuil voor het effectief voeren van een continue gesprekscyclus. Je hebt dan wel een heel effectief werkoverleg met elkaar op continue basis, maar het echt gesprek over ambities, ontwikkeling, werkdruk en hoe het gaat met je medewerker voer je niet. Zorg dus dat dit gesprek geen werkoverleg wordt en attendeer elkaar erop wanneer je wel vervalt in een werkoverleg.

Werkdruk/balans

Sommige medewerkers worden heel ongemakkelijk van de vraag "Hoe gaat het met je" voor andere medewerkers ondervangt deze vraag veel. Samen met de medewerkers bedenken we welke vraag het meest passend is wanneer je het met je leidinggevende wilt hebben over werk/privé balans en werkdruk. Soms komt dit uit op een vraag als "waar ben je naast je werk zoal mee bezig?", "neem je je werk mee naar huis?" en nu in de thuiswerkperiode door covid "kun je ondanks het thuiswerken de balans bewaken tussen werk en privé?".

hr_beoordelen.png

Ambitie en talent

Een veel voorkomende wens van de medewerker is met elkaar in gesprek gaan over ontwikkeling. Dit kan gaan om een simpele vraag als "heb je nog genoeg uitdaging in de functie en projecten waar je aan werkt", maar ook een vraag als "vind je dat ik als leidinggevende jouw sterke punten voldoende ken en inzet voor de organisatie" kan heel passend zijn wanneer je in gesprek gaat over dit onderwerp.

Laatste tip

Focus op 1 thema of vraag. Zo kom je niet terecht in een te lang gesprek, maar ga je echt de diepte in op 1 onderwerp. Omdat je continue in gesprek blijft met elkaar kun je in een volgende sessie weer een ander thema bespreken. Hoe bepaal je welk thema je kiest? Bespreek dit met de medewerker en vraag waar op dit moment behoefte aan is. Met deze startvraag komt het gesprek al snel goed op gang.

Tot slot

Wil jouw organisatie aan de slag met het nieuwe beoordelen en ontwikkelen, met als doel minder verloop, minder verzuim en gemotiveerde medewerkers? Weet je nog niet hoe je dit kunt vormgeven en wat er bij jouw organisatie past? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan waarin we kijken wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen: www.hrexpertbureau.nl/contact of stuur een berichtje via Linkedin.

Heb je te maken met een medewerker die bijna een jaar ziek is?

Wat houdt de"NL leert door"​ regeling in?