Wat houdt de"NL leert door"​ regeling in?

Sanne_Quint_Doreen_Pols.jpg

Vanaf 6 juli 2020 kunnen werkgevers de NOW 2.0 aanvragen. Dit tweede noodpakket, is erop gericht om zo veel mogelijk banen te behouden. Eerder plaatste ik een post met uitleg over deze tweede NOW aanvraag. Bij de NOW 2 hoort ook een aantal nieuwe inspanningsverplichtingen voor de werkgevers. In dit artikel geef ik uitleg over 1 van deze inspanningsverplichtingen met bijbehorende crisisregeling; "NL leert door".

Waarom de extra inspanningsverplichting? 

De overheid wil zoveel mogelijk banen behouden, ook in crisistijd, hierbij is het belangrijk dat mensen zich aanpassen aan de nieuwe economische realiteit. De overheid wil werkgevers die de NOW 2.0- subsidie aanvragen verplichten om hun werknemers te stimuleren om aan bij- en omscholing te doen. Werkgevers leggen hier bij aanvraag van de NOW 2.0 een verklaring over af. Om werkgevers en werknemers hierbij te helpen, is o.a. de regeling "NL leert door" geïntroduceerd waar werkenden en werkzoekenden vanaf juli gebruik van kunnen maken.

Wie kan er gebruiken maken van deze regeling? 

De regeling NL leert door biedt werkenden en werkzoekenden waaronder flexwerkers en zzp’ers de mogelijkheid om ontwikkeladvies aan te vragen of scholing te volgen voor behoud van werk. Iedereen vanaf 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd kan een ontwikkeladvies aanvragen bij gekwalificeerde loopbaanadviseurs en daarnaast is er de mogelijkheid online scholingsactiviteiten te volgen. Werkgevers stimuleren hun werknemers van deze regeling gebruik te maken en gaan actief het gesprek over leren en ontwikkelen met hun werknemers aan.

Wat wordt er verwacht van mij als werkgever? 

Dit staat nog niet heel concreet uitgewerkt. Er wordt met name gezegd dat je aantoonbaar medewerkers blijft stimuleren door bijvoorbeeld tijd of middelen beschikbaar te stellen om ze zich te laten ontwikkelen. Een logische vraag van werkgevers is hierbij vaak, hoe heb ik hier nu budget voor terwijl ik de NOW aanvraag in moet dienen. Tip; kijk dan of de werknemer gebruik kan maken van een aanvraag passend in de 50 mln welke beschikbaar is gesteld voor het programma "NL leert door".

Daarnaast was er voor corona al vaak in de begroting van organisaties een opleidingsbudget opgenomen. Mijn advies is kijken naar de mogelijkheden voor in-company trainingen intern waar je als team en groep van leert, passend bij de persoonlijke ontwikkelwensen en organisatiedoelstellingen. Door hier programma's voor in te zetten kun je direct laten zien wat jij als organisatie doet en of je voldoet aan deze inspanningsverplichting, mocht je onverhoopt toch een aanvraag NOW 2.0 moeten doen.

Planning

Aan de uitwerking van de regeling wordt nog gewerkt. De planning is dat deze half juli zal verschijnen. In de regeling staat welke eisen er voor gekwalificeerde loopbaancoaches gelden. Er staat ook in hoe loopbaanadviseurs terecht kunnen komen op de lijst van gekwalificeerde loopbaanadviseurs. Wanneer deze kwalificaties bekend zijn zal ik ze wederom delen in een artikel.

Conclusie: Vraagt jouw organisatie de NOW 2.0 aan en heb je vragen over deze inspanningsverplichtingen of hulp nodig bij het vormgeven van de ontwikkelverplichting voor jouw werknemers? Neem dan gerust contact met ons

Bronnen:

NL Leert Door - Regeling

Rijksoverheid - NOW

Thema's om te bespreken bij het nieuwe beoordelen

Generatiebeleid; aantrekkelijk werkgeverschap en gezondheidsmanagement