Tips bij het proces rondom het beëindigen van een arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden.
Vanuit het HR Expert Bureau hebben Sanne Quint en ik de afgelopen jaren zowel werkgevers als medewerkers geholpen bij het proces rondom het beëindigen van een arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden. Wanneer iemand door het UWV arbeidsongeschikt is verklaard na twee jaar ziekte wordt er ook vaak gekozen om met een vaststellingsovereenkomst de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
Als werkgever heb je, als de medewerker na de WIA beoordeling, arbeidsongeschikt is verklaard namelijk drie opties:
1. Het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst om het dienstverband te beëindigen.
2. Na twee jaar ziekte een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV.
3. Het dienstverband slapende houden. Hier wordt vaak voor gekozen als de verwachting is dat iemand niet niet meer terugkeert in het arbeidsproces. Als de medewerker in dienst blijft hoeft er ook geen transitievergoeding te worden betaald. Een gevolg hiervan is wel dat, mocht iemand alsnog herstellen en weer aan het werk kunnen dat je dan wel weer plaats dient te maken voor iemand binnen jouw organisatie. Dit is in de praktijk niet altijd mogelijk.
Het meest raadzame en praktische is mijns inziens het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst met elkaar. Je kunt in deze overeenkomst afspraken maken over de voorwaarden. Wat je vaak ziet is dat hier ook een transitievergoeding wordt afgesproken. De transitievergoeding bij 2 jaar ziekte kan je als werkgever vervolgens weer terug krijgen van het UWV. Mocht een medewerker niet open staan voor het tekenen van een vaststellingsovereenkomst vraag dan zo snel mogelijk de ontslaggaanvraag aan bij het UWV. Hoe langer je wacht hoe langer het duurt voordat de overeenkomst, met in achtneming van de opzegtermijn, kan worden opgezegd. En hoe hoger de transitievergoeding wordt die je moet betalen. Het gedeelte wat de vergoeding hoger uitvalt kan je niet terug vragen van het UWV.
#vaststellingsovereenkomst #transitievergoeding #beeindigingmetwederzijdsgoedvinden #slapenddienstverband #wiabeoordelingnatweejaarziekte #juridischebijstand