Waar noteer ik de werkgevers "regeltjes"​ van mijn organisatie? in een cultuurboek!

hr_expert_bureau_werk.jpg

Wanneer MKB werkgevers gaan groeien zie je dat er steeds meer behoefte is aan structuur voor de veel terugkomende medewerkersvragen. In welke vorm leg je dit vast zodat het niet gaat om het opstellen van wat "regeltjes" maar de medewerkers aanspreekt en nieuwe medewerkers zinnige informatie geeft?  Doreen van der Pols en ik doen dit door het maken van een cultuurboek voor organisaties. De afgelopen maanden leverde we er weer 2 op aan klanten. Eerder gaf ik al wat tips bij het opstellen van een cultuurboek. In dit artikel deel ik nog meer tips om mee te nemen bij het opstellen van een cultuurboek.

Tip 1

Maak het visueel. Zorg dat je jouw organisatie Why, How & What + kernwaarden visueel weergeeft. Laat foto's van collega's, de organisatie en belevenismomenten terugkomen in het boek, zoals vieringen, borrels, bijeenkomsten. Zo is het cultuurboek vanaf het begin een cadeautje voor de medewerker waar hij of zij zich in kan herkennen.

Tip 2 

Benoem dat je niet wilt vervallen in het enkel omschrijven van regeltjes, maar dat je dit boek schrijft om 1 lijn te trekken voor vragen welke er spelen bij medewerkers. Zorg dat je goed op een rij hebt wat de medewerker graag zou willen weten. Bijvoorbeeld er zijn veel vragen over onbetaald verlof en vakantieregelingen, besteed hier dan aandacht aan. 

Tip 3

Betrek de medewerkers bij het opstellen van het cultuurboek. Is alles duidelijk, wat mist er nog en het allerbelangrijkste kan de medewerker zich herkennen in wat er is opgesteld. Practice what you preach.

Tip 4

Je kunt de medewerkers ook betrekken door werkgroepen te vormen per onderwerp en in een half uur brainstorm te achterhalen welke informatie ze bij het onderwerp vinden passen.

Tip 5

Fungeert je cultuurboek ook als juridisch document zorg dan dat je het hoofdstuk met harde juridisch noodzakelijke regeltjes bundelt en ook benoemd waarom dit zo omschreven staat, bijvoorbeeld als aanvulling op de arbeidsovereenkomst.

Tip 6

Geef het Cultuurboek een naam die past bij de organisatie. Wij vinden Cultuurboek een mooie naam, maar je ziet ook organisaties waar gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld een Tribe Book, Stamboek, Het "Naam organisatie" boekje, of zoals Coolblue met het Coolbook etc. Zorg dat het past en laat de medewerkers stemmen/meedenken over de naam.

Wil jouw organisatie ook een cultuurboek gaan maken en heb je behoefte aan meer tips, begeleiding en advies? Neem dan gerust contact met ons

Waar dien je als werkgever rekening mee te houden als een medewerker onbetaald verlof wil opnemen?

Heeft de taal van de relaties zijn weg gevonden in de business?