Wat is Job Crafting en wat heb je eraan als werknemer en werkgever?

jobcrafting-baanontwerp-ontwikkelen

Job craften is het analyseren en ontwerpen hoe je binnen de mogelijkheden van je werkgever en je huidige baan een betere match kunt maken met je talenten en ambities. Daar is steeds meer noodzaak toe, kijk naar de pandemie dit jaar, het bracht veel onzekerheid, maar ook dat veel medewerkers (al dan niet gedwongen) zijn gaan kijken naar de toekomst van het werk wat ze doen. Veel werknemers onderzochten (al dan niet met de werkgever); wat kan ik nog wel? Waar zou ik ook goed in zijn? Een mooi voorbeeld uit de praktijk, de horeca medewerker die bij ons solliciteerde en nu een uitstekende office manager blijkt te zijn. In dit artikel omschrijf ik wat job crafting naar mijn idee is en wat je er al werkgever en werknemer aan hebt.

Wat brengt het de werkgever? Je zorgt dat je medewerkers klaar zijn voor de toekomst en ook nadenken over waar ze zich in willen ontwikkelen, waar ze goed in zijn en in hoeverre dit past bij de organisatie. Dit brengt je als werkgever dat medewerkers niet onnodig op hun plek blijven zitten, maar meer aan het werk zijn vanuit talent en ambitie. Ook motiveer je medewerkers door te job craften om na te denken over persoonlijke ontwikkeling. Uit eerder onderzoek is gebleken dat medewerkers die leren job craften meer bevlogen en vitaler zijn. Ze laten een lager verzuim zien en zetten graag een stap extra voor de organisatie (de betrokkenheid is hoog). Eerder dit jaar werd ik hierover geïnterviewd voor Eva Jinek en gaf ik job craften ook al als tip om een bore-out te voorkomen.

Wat brengt het de werknemer? Motivatie en betrokkenheid. Ook geeft het inzicht, waar zit mijn talent, welke taken geven mij de meeste energie? Waar ben ik al heel goed in en kan ik meer op worden ingezet. Zo brengt het ook zelfvertrouwen en persoonlijke groei. Het gaat dus niet altijd om compleet het roer omgooien, maar ook over stap voor stap tweaken aan de baan waar je in zit om zo tot meer voldoening en werkgeluk te komen.

Fabels: Soms zijn werkgevers huiverig voor job crafting en wat het dan toch precies is. Quotes zoals “het hoeft toch niet alleen maar leuk te zijn het werk” en “past dat nog wel in het functieprofiel” zijn dan veel gehoord. De bedoeling van job crafting is helemaal niet dat je een baan totaal op de schop gooit en alleen maar aan het doen bent wat je leuk vindt. Het zorgt wel dat je werkt vanuit je kracht, je talent, wat kan ik nog meer oppakken, welke extra taken passen bij mij, hoe maak ik mijn werk toekomstbestendig bij deze werkgever? Soms gaat dit om digitalisering, maar ook om wijzigingen in de organisatie waar je als werknemer graag in mee zou willen bewegen.

Afsluitend: In een volgend artikel zal ik dieper ingaan op tips die je kunt toepassen wanneer je aan de slag gaat met job craften. Wil je hier nu al mee aan de slag in jouw organisatie? Heb je medewerkers in dienst bij wie het zou helpen om hun werk en baan eens onder de loep te nemen en te bekijken wat er allemaal mogelijk is? Doreen en ik geven een leuke (online) workshop Job Crafting. Neem contact met ons op om te bespreken wat jullie wensen en vragen zijn.

Hoe ga je om met beloningen in jouw organisatie?

Wat zijn de voordelen om werving en selectie te automatiseren, ook voor het MKB?