Wat zijn de risico's bij ziek uit dienst?
Het liefst wil je als organisatie ziekmeldingen voorkomen en zet je vol in op preventie. En als het dan toch een ziekmelding wordt zet je in op een goede begeleiding bij re-integratie. Echter kan het ook voorkomen dat iemand ziek is en het contract niet wordt verlengd. Wanneer we vanuit het HR Expert Bureau verzuim begeleiden proberen we dan toch nog of we iemand niet alsnog hersteld uit dienst kunnen laten gaan. Maar soms is iemand echt nog niet in staat om te werken en is een ziek uitdienstmelding niet te voorkomen.
Wat betekent een ziek uitdienstmelding voor jouw organisatie?
Van belang hierbij is ook of je als werkgever eigenrisicodrager bent of niet.
Standaard zit je als werkgever bij het UWV en ben je geen eigen risicodrager. In dit geval kan het UWV een ziek uit dienst doorberekenen in de individuele premies. Het risico is dus dat het UWV de premies aan de werkgever doorberekend bij een ziek uit dienst. De doorberekening van je werkelijke verzuim is ook afhankelijk van je loonsom. Bij een loonsom van minder dan 905.000 heb je te maken met een sectorale premie. Er wordt dan dus niet gekeken naar individuele bedrijfsgegevens. Bij middelgrote en grote werkgevers wordt er voor de premie van het UWV gekeken naar je gemiddelde loonsom, de uitkeringslasten (medewerker ziek uit dienst) en een sectorale premie. In het laatste geval heb je dus meer last van een individuele doorberekening van een ziek uitdiensttreding en kan in theorie 12 jaar het UWV de uitkering (gedeeltelijk) indirect in je individuele premie doorberekenen. 12 jaar omdat je de eerste 2 jaar verantwoordelijk bent voor de loondoorbetaling en daarna bij een WIA beslissing in theorie nog 10 jaar verantwoordelijk kan zijn voor een medewerker die ziek uit dienst treedt.
What are the odds?
Echter is de kans groot dat als iemand zich ziekmeldt dat dit een tijdelijke ziekmelding is en is de verwachting dat iemand weer elders in dienst treedt. Het risico is dus met name aanzienlijk als iemand ziek uit dienst gaat en je de verwachting hebt dat iemand ziek blijft en langdurig een ziektewetuitkering ontvangt.
Let wel:
Wat hierbij wel goed is om in ogenschouw te nemen is dat de arbeidsovereenkomst dan maar verlengen nooit een betere optie is dus dat je ondanks de risico's wel ziek uit dienst moet melden. Wat wel helpt is actieve verzuimbegeleiding en het inzetten van interventies om zo het verzuim zoveel mogelijk te verkorten. Dit kan je wel alleen doen als een zieke medewerker nog in dienst is of als je eigenrisicodrager bent want zodra het UWV het overneemt ligt dit stuk buiten jouw invloedsfeer maar kan je dus nog wel verantwoordelijk blijven voor de kosten.
Sanne Quint, Linde Hagoort, Natascha Hartog, Saskia Rejhons, Gerben van Deijk