Wijziging ouderschapsverlof per 2 augustus 2022
Sanne Quint en ik worden vanuit het HR Expert Bureau geregeld gevraagd om een cultuurboek te maken voor de MKB organisaties waarvoor we werken. Van belang hierbij is dat alle regelingen die hier in staan up to date zijn. Een voorbeeld van een aanpassing die er aan zit te komen is de wijziging omtrent het ouderschapsverlof per 2 augustus 2022.
Huidige regeling: Op dit moment kunnen ouders 26 weken ouderschapsverlof (26* aantal contracturen medewerker) opnemen in de eerste acht levensjaren van hun kind. Dat verlof is in principe onbetaald, tenzij hier bijvoorbeeld in een cao andere afspraken over gemaakt zijn.
Nieuwe regeling: Ouders krijgen straks de eerste 9 (van de 26) weken van het UWV een uitkering ter hoogte van vijftig procent van hun dagloon, tot vijftig procent van het maximum dagloon.
Belangrijk hierbij is dat de eerste negen weken alleen worden betaald als deze in het eerste levensjaar van het kind worden opgenomen. Verlof dat niet in het eerste jaar is opgenomen kan worden toegevoegd aan de 17 weken onbetaald verlof. Deze kunnen nog steeds tot de 8e verjaardag van het kind worden opgenomen, maar dus zonder betaling.
De invoering van betaald ouderschapsverlof volgt op de invoering van aanvullend geboorteverlof voor partners. Sinds 1 januari 2019 krijgen partners geen twee, maar vijf werkdagen vrij direct na de geboorte van hun kind. Vanaf 1 juli 2020 krijgen zij nog eens vijf weken betaald verlof in de eerste zes maanden nadat hun baby geboren is. Deze uitkering bedraagt 70% van het (maximum) dagloon.
Net zoals nu het geval is, moet het verlof ten minste twee maanden van tevoren schriftelijk worden aangevraagd. Ouders mogen zelf bepalen hoe ze het ouderschapsverlof verdelen en opnemen. De uren mogen ook gespreid worden opgenomen, tot de 8e verjaardag van het kind.
De nieuwe wet heeft onmiddellijke werking. Dat betekent dat ook ouders met een kind dat is geboren voor 2 augustus 2022 gebruik kunnen maken van deze regeling. Let er hierbij wel op dat het betaald verlof enkel in het eerste levensjaar van het kind opgenomen kan worden.
Afsluitend: Het doel van betaald ouderschapsverlof is gezinnen meer tijd te geven om te wennen aan de nieuwe situatie en samen bewuste keuzes te maken over de verdeling van werken en zorgen. Naast dat het nu deels betaald gaat worden is een ander voordeel van ouderschapsverlof dat je er altijd voor kunt kiezen om weer naar je oude contracturen te gaan. Dit is lastiger als je je oude contracturen definitief hebt laten aanpassen. #ouderschapsverlof #cultuurboek #betaaldverlof #werkprivebalans #personeelshandboek #hradvies #hrexpert